Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kräftpaj med romsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner

Pajdeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl gramhamsmjöl
  • 2 tsk dillfrö
  • 125 g smör
  • 2 msk kryddig snaps

Fyllning

  • 1 fänkål
  • 1/2 purjolök
  • 1/2 röd spansk peppar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 knippa dill
  • 400 dl kräftstjärtar
  • 150 g riven sveciaost

Äggstanning

  • 4 ägg
  • 1 msk majsstärkelse
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • salt och peppar

Romsås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1/2 knippa dill
  • 1/2 dl röd stenbitsrom
  • salt och peppar

Till garnering

  • 100 g kräftstjärtar
  • 1 msk citronolja
  • dill
  • citronskivor
  • blandad sallad

Så här gör du

  1. Pajdeg: Lägg vetemjöl, grahamsmjöl, dillfrö och smör i bitar i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt snapsen och kör tills en degboll bildas. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl. Ta upp degen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Plasta och ställ i kylen i 30 minuter.
  2. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  3. Fyllning: Skiva fänkålen, snitta, skölj och skiva purjolöken. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs grönsakerna i en stekpanna med olja i 5 minuter. Tillsätt dill och kräftstjärtar. Lägg hälften av osten på botten. Fördela fyllningen ovanpå och strö resten av osten ovanpå.
  4. Äggstanning: Vispa samman ägg, majsstärkelse och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Garnera med kräftstjärtar vända i citronolja, dill och halva citronskivor.
  5. Romsås: Vispa crème fraichen tjock och tillsätt majonnäs, rom och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera till pajen med blandad sallad.