Kräftpaj med romsås

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
6 portioner
Pajdeg
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl gramhamsmjöl
- 2 tsk dillfrö
- 125 g smör
- 2 msk kryddig snaps
Fyllning
- 1 fänkål
- 1/2 purjolök
- 1/2 röd spansk peppar
- 2 msk rapsolja
- 1 knippa dill
- 400 g kräftstjärtar
- 150 g riven sveciaost
Äggstanning
- 4 ägg
- 1 msk majsstärkelse
- 3 dl matlagningsgrädde
- salt och peppar
Romsås
- 2 dl crème fraiche
- 1/2 dl majonnäs
- 1/2 knippa dill
- 1/2 dl röd stenbitsrom
- salt och peppar
Till garnering
- 100 g kräftstjärtar
- 1 msk citronolja
- dill
- citronskivor
- blandad sallad
Så här gör du
- Pajdeg: Lägg vetemjöl, grahamsmjöl, dillfrö och smör i bitar i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt snapsen och kör tills en degboll bildas. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl. Ta upp degen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Plasta och ställ i kylen i 30 minuter.
- Värm ugnen till 225 grader. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
- Fyllning: Skiva fänkålen, snitta, skölj och skiva purjolöken. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs grönsakerna i en stekpanna med olja i 5 minuter. Tillsätt dill och kräftstjärtar. Lägg hälften av osten på botten. Fördela fyllningen ovanpå och strö resten av osten ovanpå.
- Äggstanning: Vispa samman ägg, majsstärkelse och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Garnera med kräftstjärtar vända i citronolja, dill och halva citronskivor.
- Romsås: Vispa crème fraichen tjock och tillsätt majonnäs, rom och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera till pajen med blandad sallad.

Du kanske även gillar
Populära recept