Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kräftbuljong – grundrecept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 28 st har redan röstat

Ingredienser

4 dl
  • skal av 2 kg kräftor (kräftstjärtar och klokött används i de andra rätterna)
  • 2 msk olja
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 2 skalade och hackade morötter
  • 5 dillstjälkar
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 tsk dillfrön
  • 1 tsk anisfrön
  • 1 msk konjak
  • cirka 2 liter vatten

Så här gör du

  1. Rensa och skölj skalen noga. Fräs skalen i olja tillsammans med grönsaker och tomatpuré i en stor gryta. Krossa skalen lätt med en potatisstöt eller liknande.
  2. Tillsätt kryddor, konjak och vatten, så det täcker skalen.
  3. Koka på medelvärme, cirka 30 minuter. Sila buljongen genom en finmaskig sil.
  4. Reducera (koka ihop) buljongen 1/3 så att 2/3 kvarstår. Spara i kylen och använd till soppa, sås, risotto m m. Njut!