Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Köttfärssoppa med persiljekräm

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 42 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 300 g nötfärs
  • 2 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 potatisar
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 1 1/4 l vatten
  • 1/2 dl koncentrerad kalvfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 krm stött kardemumma
  • salt och peppar

Persiljekräm

  • 1 dl slätbladig persilja
  • 2 dl crème fraiche
  • salt och peppar

Till servering

  • selleristjälkar
  • rostat bröd

Så här gör du

  1. Bryn färsen i en stor gryta med olja, på hög värme. Rör om med trägaffel under tiden, så att färsen smular sig.
  2. Skala och riv lök, morötter, palsternackor och potatisar på grov skiva i matberedaren. Skiva selleristjälkarna tunt. Tillsätt allt i grytan och fräs med köttfärsen i någon minut. Späd med vatten och kalvfond. Smaksätt med tomatpuré, spiskummin, paprikapulver och kardemumma. Rör om och låt soppan koka upp och därefter sjuda i minst 20 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
  3. Persiljekräm: Lägg persiljebladen i en sil och häll över kokande vatten. Skölj av med kallt vatten. Krama ur vattnet och lägg persiljan i en mixerbägare. Tillsätt crème fraiche och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
  4. Garnera med selleristjälkar och servera med en klick persiljekräm och rostat bröd.