Köttfärssoppa med persiljekräm

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
4 portioner
- 300 g nötfärs
- 2 msk rapsolja
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 2 potatisar
- 3 stjälkar blekselleri
- 1 1/4 l vatten
- 1/2 dl koncentrerad kalvfond
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk mald spiskummin
- 2 tsk rökt paprikapulver
- 1 krm stött kardemumma
- salt och peppar
Persiljekräm
- 1 dl slätbladig persilja
- 2 dl crème fraiche
- salt och peppar
Till servering
- selleristjälkar
- rostat bröd
Så här gör du
- Bryn färsen i en stor gryta med olja, på hög värme. Rör om med trägaffel under tiden, så att färsen smular sig.
- Skala och riv lök, morötter, palsternackor och potatisar på grov skiva i matberedaren. Skiva selleristjälkarna tunt. Tillsätt allt i grytan och fräs med köttfärsen i någon minut. Späd med vatten och kalvfond. Smaksätt med tomatpuré, spiskummin, paprikapulver och kardemumma. Rör om och låt soppan koka upp och därefter sjuda i minst 20 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
- Persiljekräm: Lägg persiljebladen i en sil och häll över kokande vatten. Skölj av med kallt vatten. Krama ur vattnet och lägg persiljan i en mixerbägare. Tillsätt crème fraiche och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
- Garnera med selleristjälkar och servera med en klick persiljekräm och rostat bröd.

Du kanske även gillar