Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Köttfärssås (som den ska lagas)

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portion
  • 500 g nötfärs (fet)
  • 1 st gul lök, stor
  • 100 g rotselleri
  • 1 st morot, stor
  • 2 burk hela tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk oregano, torkad
  • 1 tsk timjan, torkad
  • salt, peppar, muskot
  • olivolja

Så här gör du

  1. Hacka löken fint, rotselleri och morot i ca 3 mm stora tärningar. Fräs löken i olja på låg värme i en stor gryta. Efter ett tag rör du ner rotselleri och morot och fortsätter fräsa.
  2. Stek under tiden köttfärsen i en annan panna, hög värme så den får färg och stekyta. När den är stekt häller du på vinet och tomatpuré och låter det koka upp. Häll över färsen i grytan.
  3. Häll bort vätskan från en av burkarna med tomat. Klipp sönder tomaterna i båda burkar grovt och häll i grytan. Lägg i torkade kryddorna, riv muskot och salta och peppra efter smak.
  4. Vid det här laget ser det väldigt torrt ut men grönsakerna släpper mycket vätska efterhand. Lägg på lock och låt puttra minst 2 timmar, gärna längre.
  5. Koka spagettin med ordentligt saltat vatten, använd gärna medelhavssalt.
  6. Servera köttfärssåsen på spagettin. Avsluta med att riva över parmesan och vrid några varv med svartpepparkvarnen.
3 kommentarer om "Köttfärssås (som den ska lagas)"
  • MoChuid
    MoChuid

    Snarlik min (det som skiljer mest är att jag brukar ha i lite pancetta och finhackad vitlök) . Tror det finns lika många varianter av det som människor som lagar det! 😉
    Kryddat med kärlek o tid nog att djupna redigt, sedan är man hemma.

    Men förstå chocken då jag som halvitalienska första gången skulle äta köttfärssås (i alla fall var det det dom påstod det skulle bli till mat, haha) hemma hos en kompis första gången, stod jämte mamman som lagade den och höll på att avlida. Hon brynte färsen, sprutade över gigantiska mängder ketchup, hällde i stora mängder soja o lite vitpeppar på det, sedan var det klart. Det var så långt ifrån det jag var van vid man bara kunde komma.

    Tittade förbi din blogg. Den hamnade i favoriter, kommer kunna hitta en del matlagningsinspiration där 🙂