Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Köttfärspiroger – enkelt recept på smördeg

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

10 stycken
  • 1 förpackning smördeg

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 200 g köttfärs
  • 1/2 köttbuljongtärning
  • 3 msk vatten
  • 2-3 msk crème fraiche
  • 1 hårdkokt ägg
  • salt, nymalen svartpeppar
  • plockade blad från 2-3 kvistar timjan eller 1 msk finhackad persilja

Så här gör du

  1. Börja med fyllningen. Skala och hacka löken. Fräs löken i oljan i en gryta utan att den tar färg, ca 3 minuter. Lägg i färsen. Bryn den under omrörning jämn grynig, 5–10 minuter. Smula ner buljongtärningen och rör om. Tillsätt vatten och crème fraiche. Sjud under lock ca 15 minuter, rör om då och då. Låt kallna. Skala och hacka ägget. Blanda färs och ägg. Smaka av med salt och peppar. Blanda i örterna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Rulla ut degen och skär den i rutor 10-12 cm på längden och bredden. Lägg 1 ½ -2 msk fyllning i mitten på varje ruta. Pensla kanterna med kallt vatten. Vik ihop pirogerna och pressa ihop kanterna. Tryck till degkanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med lättvispat ägg och nagga med en gaffel. Grädda pirogerna i mitten av ugnen tills de fått fin färg, 15-20 minuter. Låt pirogerna vila på galler utan bakduk innan serveringen.