Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Köttfärslimpa med rostade rotfrukter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 27 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Köttfärslimpa:

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • smör
  • 1 ½ tsk timjan
  • 1 ½ tsk mejram
  • ½ dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar

Grönsaker:

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 8 potatisar
  • 2 rödlökar
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk timjan
  • flingsalt

Till servering:

  • inlagd gurka
  • gelé eller lingonsylt

Så här gör du

  1. Köttfärslimpa: Skala och hacka löken. Mjukstek löken i smör. Blanda i örtkryddor mot slutet. Låt kallna.
  2. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla i cirka 10 minuter. Tillsätt alla ingredienser i ströbrödsblandningen och arbeta ihop till en smidig smet. Forma smeten till en avlång limpa i en stor, smord ugnsfast form.
  3. Grönsaker: Skala och skär rotfrukter, potatis och lök grovt. Lägg grönsakerna runt köttfärslimpan. Blanda vatten och fond och häll över grönsakerna. Strö timjan och salt på rotfrukter och potatis.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in formen i mitten av ugnen i 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  5. Fortsätt steka köttfärslimpa och grönsaker i cirka 40 minuter. Ös med skyn ett par gånger under stektiden.
  6. Servera med inlagd gurka och lingonsylt eller gelé.