Köttfärslimpa med rostade rotfrukter

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
Köttfärslimpa:
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök
- smör
- 1 ½ tsk timjan
- 1 ½ tsk mejram
- ½ dl ströbröd
- 2 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 msk kalvfond
- 1 tsk salt
- 1 krm nymald peppar
Grönsaker:
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 8 potatisar
- 2 rödlökar
- 2 dl vatten
- 1 msk kalvfond
- 1 msk timjan
- flingsalt
Till servering:
- inlagd gurka
- gelé eller lingonsylt
Så här gör du
- Köttfärslimpa: Skala och hacka löken. Mjukstek löken i smör. Blanda i örtkryddor mot slutet. Låt kallna.
- Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla i cirka 10 minuter. Tillsätt alla ingredienser i ströbrödsblandningen och arbeta ihop till en smidig smet. Forma smeten till en avlång limpa i en stor, smord ugnsfast form.
- Grönsaker: Skala och skär rotfrukter, potatis och lök grovt. Lägg grönsakerna runt köttfärslimpan. Blanda vatten och fond och häll över grönsakerna. Strö timjan och salt på rotfrukter och potatis.
- Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in formen i mitten av ugnen i 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Fortsätt steka köttfärslimpa och grönsaker i cirka 40 minuter. Ös med skyn ett par gånger under stektiden.
- Servera med inlagd gurka och lingonsylt eller gelé.
2 kommentarer om "Köttfärslimpa med rostade rotfrukter"

Du kanske även gillar
y onne
Mycket gott! Perfekt med rårörda lingon till.
Mitt Kök
Hej,
Vad roligt att du gillade köttfärslimpan 🙂
Mvh Mitt kök-redaktionen