Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Köttfärsgratäng med jalapeñosalsa

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 msk hackad oregano

Fyllning

  • 1 knippa salladslök
  • 2 msk olivolja
  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 1 påse tex mex-krydda, t ex tacokrydda
  • 1 burk svarta bönor, sköljda och avrunna
  • 1 burk majs, avrunnen
  • 1/2 l tortillachips
  • 150 g fetaost
  • 200 g gratängost

Till servering

  • 1 finhackad rödlök
  • 2 hackade tomater
  • 1 skivad jalapenño
  • oreganoblad
  • 1 krm chiliflingor
  • limeklyftor
  • 2 dl yoghurt

Så här gör du

  1. Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan ca 3 minuter.
  2. Rör i tomatpurén och fräs 1 minut. Tillsätt tomaterna, koka upp och sjud såsen ca 25 minuter. Blanda i oregano.
  3. Ansa och hacka salladslöken. Fräs löken i oljan ca 3 minuter. Tillsätt färsen och fräs tills den blir grynig, ca 10 minuter. Strö över tex mex- kryddan och fräs under omrörning ca 1 minut.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Varva chips, färs, bönor, majs, smulad fetaost, gratängost och tomatsås i två lager i en gratängform, spara lite chips och ca 1/4 del av gratängosten till toppingen.
  6. Sätt gratängen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Toppa med de sparade chipsen och gratängosten och sätt i mitten av ugnen 5-10 minuter, eller tills gratängen fått fin färg. Blanda rödlök, tomater, jalapeño och oreganoblad och fördela över gratängen. Smula över chiliflingor. Servera med limeklyftor och yoghurt.