Köttfärsgratäng med jalapeñosalsa

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
4 portioner
Tomatsås
- 1 gul lök
- 3 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 2 burkar krossade tomater
- 1 msk hackad oregano
Fyllning
- 1 knippa salladslök
- 2 msk olivolja
- 500 g lamm- eller nötfärs
- 1 påse tex mex-krydda, t ex tacokrydda
- 1 burk svarta bönor, sköljda och avrunna
- 1 burk majs, avrunnen
- 1/2 l tortillachips
- 150 g fetaost
- 200 g gratängost
Till servering
- 1 finhackad rödlök
- 2 hackade tomater
- 1 skivad jalapenño
- oreganoblad
- 1 krm chiliflingor
- limeklyftor
- 2 dl yoghurt
Så här gör du
- Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan ca 3 minuter.
- Rör i tomatpurén och fräs 1 minut. Tillsätt tomaterna, koka upp och sjud såsen ca 25 minuter. Blanda i oregano.
- Ansa och hacka salladslöken. Fräs löken i oljan ca 3 minuter. Tillsätt färsen och fräs tills den blir grynig, ca 10 minuter. Strö över tex mex- kryddan och fräs under omrörning ca 1 minut.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Varva chips, färs, bönor, majs, smulad fetaost, gratängost och tomatsås i två lager i en gratängform, spara lite chips och ca 1/4 del av gratängosten till toppingen.
- Sätt gratängen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Toppa med de sparade chipsen och gratängosten och sätt i mitten av ugnen 5-10 minuter, eller tills gratängen fått fin färg. Blanda rödlök, tomater, jalapeño och oreganoblad och fördela över gratängen. Smula över chiliflingor. Servera med limeklyftor och yoghurt.

Du kanske även gillar
Populära recept