Köttfärsbiffar med kantarellsås

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
4 portioner
Kantarellsås
- 1 schalottenlök
- 2 skivor bacon
- 200 g gula kantareller
- 1 tsk tomatpuré
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl matlagningsgrädde
- salt och peppar
- timjan
Köttfärsbiffar
- 500 g älgfärs eller nötfärs
- 1 gul lök
- 2 msk chilisås
- 1 tsk timjan
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- smör
Till servering
- plommontomater
- kokt mathavre
- broccolibuketter
Så här gör du
- Kantarellsås: Skala och hacka löken. Skiva baconen i smala strimlor. Fräs lök och bacon i smöret i en kastrull tills löken är mjuk. Tillsätt svampen och fortsätt fräsa tills vätskan är klar. Strö över mjöl och späd med matlagningsgrädden under omrörning. Smaksätt med tomatpuré, salt, peppar och timjan.
- Köttfärsbiffar: Skala och hacka löken fint. Blanda gul lök, älg- eller nötfärs, chilisås, timjan, ägg, salt och svartpeppar till en jämn smet.
- Hetta upp smöret i en stekpanna. Platta ut färsen i pannan till en stor biff. Sänk värmen något och stek den i cirka 3 minuter. Dela biffen i fyra delar. Vänd dem och stek färdigt på andra sidan i 3 minuter. Häll såsen i pannan mellan biffarna och låt den bli varm. Strö över lite färsk backtimjan och garnera med bladpersilja och en tomat.
- Servera biffarna med små plommontomater och kokt mathavre blandat med broccolibuketter.

Du kanske även gillar
Populära recept