Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Köttbullar med potatismos och lingon

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g blandfärs (60 nöt-/40 fläskfärs)
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 msk grov senap
  • 2 tsk sirap (ljus eller mörk)
  • 2 krm epiche riche (fyra kryddor)
  • 1 ,5 dl gräddmjölk (hälften grädde/mjölk)
  • 0 ,5 dl ströbröd
  • smör till stekning
  • salt
  • 600 g potatis (skalad)
  • 200 g smör
  • 1-2 dl mjölk
  • salt
  • lingon till servering

Så här gör du

  1. I en bunke, häll upp ströbrödet och slå på gräddmjölken så det sväller. Riv löken på ett rivjärn och tillsätt till bunken. Fortsätt med sirap, senap, ägg, salt och kryddblandningen epiche riche som består av två delar vitpeppar, samt en del kryddpeppar, kryddnejlika och muskot, alla malda.
  2. Blanda runt och smaka av, tillsätt sedan färsen och blanda väl.
  3. Skala och koka potatisen.
  4. Ta fram en skål med vatten och häll händerna blöt när ni rullar bullar, välj storlek efter tycke och smak.
  5. Stek köttbullarna på i smör på hög värme först och sänk sedan. Låt köttbullarna steka klart och dela en på mitten för att se om alla är genomstekta.
  6. Häll av potatisen, tillsätt mjölken och låt den koka upp först i kastrullen innan du tillsätter smör. Krossa potatisen med en elvisp och vispa sedan moset till önskad konsistens. Smaka av med salt.
  7. Servera köttbullarna med moset och lingonsylt.
2 kommentarer om "Köttbullar med potatismos och lingon"