Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Korvfat med crudités på fänkål och hasselbackspotatis

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g små tomater, gärna med kvisten kvar
  • 2 vitlöksklyftor
  • några timjankvistar
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl ättiksprit, 12 procent
  • 2 dl vatten
  • 1 rödlök
  • 8-10 medelstora potatisar av fast sort
  • 3 msk smält smör
  • 1 stort eller 2 små fänkålshuvuden
  • 800 g blandade Scan-korvar
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 1 kruka vattenkrasse
  • spadet från de bakade tomaterna

Så här gör du

  1. Börja med tomaterna, de kan med fördel göras några timmar innan. Sätt ugnen på 125°C och skölj tomaterna. Låt de sitta kvar på kvisten och lägg dem på en ugnsplåt.
  2. Krossa vitlöksklyftorna och repa av några timjankvistar. Lägg detta i formen, ringa över en god olivolja. Strö över en nypa salt och nymalen peppar. Baka tills de är mjuka, låt svalna lite och klipp dem i små knippen.
  3. Mät upp socker, ättikssprit och vatten till pickleslagen i en kastrull och låt den koka upp. Skala och skiva rödlöken tunt, lägg löken i en bunke. Slå ljummen lag över och ställ åt sidan så länge.
  4. Höj ugnen till 225°C. Skala och skölj potatisen, dela dem på mitten om de är stora. Skär skåror i dem men skär inte ända ner. Lägg dem i en ugnsform med de skårade sidorna uppåt. Pensla med smält smör, salta och peppra. Baka dem ca 40 minuter tills de är mjuka i mitten. Ös gärna emellanåt med smöret och fettet från den stekta korven så blir de extra krispiga.
  5. Ansa fänkålen och skär i så tunna strimlor som möjligt, gärna på mandolin. Lägg fänkålen i iskallt vatten och ställ bunken kallt. Detta gör att kålen blir krispig och håller sig längre.
  6. Skär några tunna snitt i korvarna, använder du råkorv så picka skinnet lite grann. Stek dem i olja på medelvärme eller grilla dem tills de får en schysst stekyta och är genomvarma.
  7. Vid servering häller du av fänkålen i ett durkslag. Låt den rinna av ordentligt och dressa kålen med spadet från tomaterna. Klipp ner smörgåskrassen och vänd ner vattenkrassen det allra sista. Häll även av löken från lagen.
  8. Lägg upp korvarna på ett serveringsfat, trancherade eller hela. Lägg fänkålssalladen runt om ihop med potatisarna. Toppa med rödlök och dina bakade tomater.