Logga in här

Körsbärspaj med vanilj- och mandelsmulor

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar

Pajbotten

  • 40 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl

Fyllning

  • 350 g körsbär, urkärnade (cirka 5 dl)
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk majsena

Smuldeg

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 ⁄2 vaniljstång
  • 100 g mandel, grovhackad
  • 100 g smör, kallt

Till servering

  • glass eller lättvispad grädde

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjölet i smeten och blanda i smöret.
  2. Häll smeten i en smord, avlång form. Grädda mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter. Kärna under tiden ur körsbären. Ta ut bottnen från ugnen. Höj värmen till 200 grader.
  3. Blanda mjöl, havregryn, socker och salt i en bunke. Dela och skrapa ur vanilj- stången, blanda ner i bunken tillsammans med mandeln. Skär smöret i kuber och finfördela det i bunken.
  4. Vänd körsbären i socker och majsstärkelse. Lägg bären på bottnen och täck med smulorna.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 25-30 minuter eller tills pajen är gyllene. Ta ut och låt svalna.
  6. Servera gärna med glass eller lättvispad grädde.