Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Körsbärsbakelse med kola och mandel

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Mandelbotten :

  • 400 g Mandelmassa
  • 3 st Ägg
  • 100 g Smör, rumsvarmt
  • 1 dl Vetemjöl

Kolakräm:

  • 1.25 dl Strösocker
  • 2.5 dl Vispgrädde
  • 50 g Smör
  • 1 krm Flingsalt

Körsbärskräm:

  • 250 g Körsbärspuré
  • 1 dl Vatten
  • 25 g Strösocker
  • 15 g Citronjuice
  • 2 tsk Gelatinpulver
  • 2 msk Vatten

Mjölkchokladmousse:

  • 2 st Gelatinblad, blötlagda 5 min
  • 5 dl Vispgrädde
  • 2.5 dl Mjölk
  • 215 g Mjölkchoklad, hackad
  • 100 g Mörk choklad, hackad

Marängplattor :

  • 55 g Äggvita
  • 1 krm Citronsaft
  • 0.5 dl Strösocker
  • 1 dl Florsocker
  • 1 tsk Vaniljsocker

Röd mirrorglaze :

  • 225 g Vit choklad, hackad
  • 2.4 dl Strösocker
  • 1.1 dl Vatten
  • 5 tsk Gelatinpulver
  • 4 msk Kallt vatten
  • 1.1 dl Glukossirap
  • 1.1 dl Kondenserad sötad mjölk
  • Röd gelfärg

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Blanda ihop mandelmassa, ägg, smör och mjöl med en elvisp. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 30–35 min. Kakan får gärna vara lite kladdig. Låt svalna och stansa sen ut rundlar något större än silikonformarna du ska använda till moussen och plasta dem så de ej torkar.
  2. Kolakräm: Karamellisera sockret i en kastrull på medelvärme. Rör ned lite av grädden i taget och smöret och låt sjuda ihop till tjockare konsistens (den tjocknar även när den kallnar). Vispa ned salt och smaka av. Låt svalna och fyll i spritspåse.
  3. Körsbärskräm: Rör ut gelatinpulvret i 2 msk vatten, låt svälla i 5 minuter. Koka sedan resterande ingredienser i ca 2 minuter och ställ åt sidan. Rör ned gelatinpulvret och låt svalna och ställ in i kylen i ett par timmar för att stelna. Mixa sedan slät när den stelnat och fyll i sprits och spritsa eller gjut i silikonformar 6 st. Frys. Spara resten av krämen i kylen.
  4. Mjölkchokladmousse: Blötlägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden lätt. Koka mjölken och blanda i gelatinet. Häll det över den hackade chokladen och mixa slätt. När blandningen är ca 40 grader, vänd i vispgrädden och blanda. Fyll upp i silikonformar till ca hälften och lägg försiktigt i körsbärskräm och tryck ned den lite. Spritsa lite kola runt den och fyll upp med mousse så formen blir fylld och frys.
  5. Marängplattor: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa ägg­vitorna och citronsaften skummigt. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt hälften av sockret och vispa in det i skummet, tillsätt resten av sockret och öka hastigheten igen och vispa ett par minuter. Sikta florsockret genom en sikt eller en finmaskig sil, tillsätt vaniljsocker och vänd ner det i marängen med en slickepott. Stryk ut marängen på bakplåtspapper och baka av i ugnen ca 1-2 h. Låt svalna. Ta försiktigt loss dem.
  6. Mirrorglaze: Börja med att väga upp och hacka den vita chokladen. Lägg chokladen i en stor värmesäker skål. Mät upp gelatinet i en skål och rör ut tillsammans med det kalla vattnet (4msk) och ställ åt sidan. Mät upp strösocker, vatten (1,1dl) och glukossirap i en kastrull. Ställ på spisen på låg till mellan värme tills sockret är upplöst. Använd en termometer och ta bort grytan från värmen när den visar 104grader. Rör ut det nu stelnande gelatinet i sockerblandningen och blanda till en jämn blandning. Tillsätt sedan den kondenserade mjölken och fortsätt röra till en jämn blandning. Blandningen ska fortfarande vara varm när den hälls över den hackade chokladen. Låt sedan stå ett par minuter. Ta en stavmixer och mixa försiktigt chokladblandningen slät. Undvik att det kommer in luft i smeten. Sila för att få bort eventuella bitar och luftbubblor. Färga med röd pasta- eller gelfärg. Bakelserna ska komma direkt ut från frysen när du ska hälla över glazen. För att glazen ska fästa bra ska den helst vara mellan 35-37 grader varm! Häll försiktigt blandningen över hela bakelserna och låt stelna.
  7. Montering: Lägg mandelbottnar på serveringsfat och gröp ur lite ur botten och spritsa på lite kola. Lägg försiktigt på dina glaserade moussekupoler och spritsa sen runt körsbärskräm runt kupolen så botten täcks. Spritsa lite kräm även runt kanten och garnera med marängplattor. Servera!