Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kolatårta med mandelbotten

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

En härlig tårta med mandelbotten och ett täcke av smarrig kola. Servera med färska bär eller frukt.

Ingredienser

1 tårta
  • 300 g mandel
  • 6 äggvitor
  • 4 dl florsocker

Fyllning/Garnering

  • 4 dl florsocker
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 100 g ljus choklad
  • 100 g mörk choklad
  • 150 g smör (mjukt, osaltat)

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta mandeln i torr stekpanna. Hacka den fint eller mal i mandelkvarn.
  2. Vispa äggvitan och florsockret kraftigt med elvisp i minst 10 minuter. Tillsätt mandeln försiktigt.
  3. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant 24 x 24 cm eller i bakplåtspappersklädd liten långpanna 20 x 30 cm.
  4. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter.
  5. Blanda florsocker, grädde och äggulor i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning tills det tjocknat.
  6. Bryt chokladen i bitar och blanda ner i krämen.
  7. Tillsätt smöret i klickar och rör tills allt är smält. Låt kallna. Bred eller spritsa krämen på mandelbotten.
  8. Servera med färska bär eller frukt.