Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kolatårta med krämig gräddmascarpone och vinbär

Betyg: 1/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

8 portion

Tårtbotten

  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smält smör, svalnat
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk Vaniljsocker
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 100 g Ljus hackad choklad

Gräddmascarpone

  • 100 g mascarponeost
  • 4 dl uppvispad grädde, hårdvispad
  • 2 tsk äkta vaniljsocker

Mörk kola, till att fylla tårtbotten med, se recept

  • 0,5 Sats av mörk kola, se recept

Toppa tårtan me

  • 1 dl röda vinbär
  • 0,5 Sats mörk kola, men mindre kokt eftersom det ska vara kolasås

Så här gör du

  1. OBS! Gör först kolan till tårtan, den kola som ska vara i men även den som ska vara på toppen. Kolan som ska vara på toppen kan du koka lite mindre än den andra. Skulle du koka den för mycket rör ner lite grädde tills önskad lösare konsistens.
  2. Sätt ugnen på 200. Smält smör och låt svalna. Hacka choklad grovt. Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.
  3. Häll ner det smälta svalnade smöret och grädden i äggsmeten och vänd ner de torra ingredienserna och den hackade chokladen.
  4. Häll ner smeten i en väl smord och bröad rund springform. Riv eller skär remsor av kolan och tryck ner i smeten. Grädda 20 minuter i mitten av ugnen. Där efter sänker du till 175 grader och gräddar ytterligare 10 minuter.
  5. Rör mascarponen med lite ovispad grädde och vanilj,någon msk grädde för att den ska bli en krämig smet. Vispa övrig grädde ganska hård och vänd sen i hop mascarponen med grädden.
  6. När kakan svalnat brer du på gräddmascarponen, sen ringlar du över kolasåsen och strör över vinbär! Njut!