Kolakakor – klassiskt recept på kolasnittar

Foto: Olof Abrahamsson
Enkelt recept på kolakakor, eller kolasnittar eller sirapskakor som de också kallas. Skär dem i snittar innan de kallnar. Förvara i burk med tättslutande lock så håller sig kakorna knapriga. I en del recept har bikarbonat erstt bakpulvret och även liten malen ingefära fått ta plats i kakorna. men grunden är en segmjuk och samtidgt knäck kolakak bakad på ljus sirap. Mums!
Ingredienser
60 stycken
- 200 g smör
- 2 dl socker
- 2 msk sirap, ljus
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 5 dl vetemjöl
Så här gör du
- Rör ihop rumsvarmt smör, socker och sirap. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver blandat med mjöl.
- Arbeta ihop till en deg. Dela i fyra bitar och rulla ut längder lika långa som plåten. Lägg två på varje plåt med bakpapper.
- Tryck till med en gaffel och grädda i 175 grader, 15–17 minuter. Skär i bitar medan de är varma.

Du kanske även gillar
Populära recept