Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kolaklubba

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion
  • 2 1 ⁄2 dl strösocker
  • 2 dl grädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 ⁄2 dl glykos
  • 50 g smör
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 st bakplåtspapper till att slå in klubborna
  • 1 kg strösocker att stötta klubborna i polkagrisstänger

Så här gör du

  1. Dela varje bakplåtspapper i 16 delar. Häll upp strösocker i en bunke för att sedan sätta ner pappersstrutarna Förbered så många pappersstrutar som får plats i bunken. Tryck ner i strösockret så att de står stadigt. Koka upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Kolan ska upp till 125-126 grader. Allra lättast är att använda en sockertermometer. Då får du en perfekt klubba.
  2. Lättast är att använda en måttsats i glas med pip för att fördela kolan i strutarna.
  3. När klubborna hårdnat lite men fortfarande är mjuka är det dags att stoppa ner polkagrisen eller träpinnen. Se till att inte köra rakt igenom. Kontrollera efter några minuter att alla står rakt. Annars är det bara att räta upp. Låt stelna helt innan du drar ur strutarna.
  4. Paketera klubborna i cellofan påsar och ge bort i present till jul eller ät upp alla själv. Det går också.
  5. Av samma ingredienser kan du även göra mjuk kola. Koka upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull till 120 grader. Täck en 20x20 form med bakplåtspapper. När massan kommit upp i temperatur, häll över i formen och toppa med vad du gillar. Salta nötter är supergott.