Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kolakaka med flingsalt

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 88 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar
  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl rörsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk kallt starkt kaffe
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • smör till formen

Kolasmet

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl rörsocker
  • 2 msk mörk sirap
  • 100 g mörk choklad
  • 75 g rumsvarmt smör
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en smord form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljpulver, bakpulver och kaffe. Sikta i mjöl och kakao. Rör i det smälta smöret. Häll smeten i formen.
  4. Grädda i mitten av ugnen 20–25 minuter. Låt kakan svalna i formen.
  5. Kolasmet: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka ihop cirka 10 minuter.
  6. Dela chokladen i bitar. Blanda i den och fortsätt koka några minuter till en blank smet. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret.
  7. Låt smeten svalna. Ställ kastrullen en liten stund i kylen så att smeten tjocknar något.
  8. Häll smeten över bottnen. Strö på lite flingsalt. Förvara kakan i kylen så att kolasmeten stelnar.