Kolakaka med flingsalt

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
10 bitar
- 150 g smör
- 2 ägg
- 2 1/2 dl rörsocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk kallt starkt kaffe
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- smör till formen
Kolasmet
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 1/2 dl rörsocker
- 2 msk mörk sirap
- 100 g mörk choklad
- 75 g rumsvarmt smör
- flingsalt
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en smord form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
- Smält smöret och låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljpulver, bakpulver och kaffe. Sikta i mjöl och kakao. Rör i det smälta smöret. Häll smeten i formen.
- Grädda i mitten av ugnen 20–25 minuter. Låt kakan svalna i formen.
- Kolasmet: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka ihop cirka 10 minuter.
- Dela chokladen i bitar. Blanda i den och fortsätt koka några minuter till en blank smet. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret.
- Låt smeten svalna. Ställ kastrullen en liten stund i kylen så att smeten tjocknar något.
- Häll smeten över bottnen. Strö på lite flingsalt. Förvara kakan i kylen så att kolasmeten stelnar.

Du kanske även gillar