Logga in här

Kolagrottor med brynt smör och dumle

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Ingredienser

26 styck
  • 200 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 90 g strösocker
  • 40 g ljus sirap
  • 270 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 13 st dumlekolor
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Smält smöret i en kastrull tills det börjar bubbla. Börja då att vispa konstant och fortsätt vispa tills smöret blivit gyllenbrunt. När smöret blivit gyllenbrunt, häll direkt över det i en bunke av metall.
  2. Tillsätt vattnet. När du gör det kommer smöret att bubbla upp, så var försiktig! Vattnet tillsätts i syfte att tillföra den vätska som reducerats bort när smöret bryntes, samt kyla ner smöret och förhindra ett det bränns. Låt smöret svalna.
  3. Rör ner sockret och sirapen i det svala smöret och rör tills du fått en jämn blandning. Se till att röra ordentligt så att du får med allt socker som lägger sig i botten på bunken.
  4. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke.
  5. Rör ner mjölblandningen i smör-och sockersmeten och rör tills degen precis gått ihop.
  6. Väg upp degen i klumpar som väger 20 g, alternativ rulla degen till 2 korvar och skär upp varje rulle i 13 jämnstora delar. Om degen är för kladdig kan du ställa den i kylskåpet i 10 min innan du väger upp och delar den.
  7. Placera småbrödsformar på plåtar klädda med bakplåtspapper, 13 st per plåt är lagom.
  8. Rulla degklumparna till bollar och placera de i de uppställda småbrödsformarna.
  9. Dela dumlekolorna på hälften och tryck ner en halv dumlekola i varje degboll med kolasidan uppåt.
  10. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 12-14 min. De är färdiga när de blivit gyllenbruna och dumlekolan smält något.
  11. Toppa eventuellt grottorna med lite flingsalt direkt när de kommit ut ur ugnen. Låt svalna på plåt.