Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kolaäppelpaj med korinter och krispigt täcke

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Lättbakad och fasligt god!

Ingredienser

6-8 portioner
  • 6 stora svenska äpplen, skalade urkärnade och delade i klyftor
  • 3/4 dl korinter
  • 1/2 msk pressad citron
  • 1 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 nypa nyriven muskot
  • 1/2 vaniljstång

Smuldeg

  • 125 g smör
  • 100 g vetemjöl (cirka 2 dl)
  • 100 g havregryn (cirka 2 1/2 dl)
  • 100 g strösocker (drygt 1 dl)
  • vaniljsås/vaniljglass till servering

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 190 grader. Lägg äpplen, korinter, citron, socker, kanel och vanilj i en bunke och blanda om. Häll över i en stekpanna som tål att ställa in i ugnen och ställ den över medelhög värme på spisen. Låt puttra 3-4 minuter. Ta bort från värmen och låt svalna något.
  2. Blanda smör, vetemjöl, havregryn och socker i en bunke tills det blir en smulig deg. Smula degen över äpplena och baka cirka 25-30 minuter i ugnen eller tills pajen är gyllene. Servera med vaniljsås.