Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kokta päron med vaniljkräm och hasselnötter

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

En kall efterrätt som kan förberedas dagen innan. Förvara päron och sås var för sig i väl tillslutna burkar eller plastade skålar.

Ingredienser

4 portioner
  • 4 st anjoupäron
  • 0,5 dl citronjuice, +2 l vatten
  • 1 vatten
  • 5 dl socker
  • 0,5 dl ingefära, färsk hackad
  • 4 dl mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 5 st äggulor
  • 1 dl socker
  • 2 msk maizena
  • 2 st gelatinblad, blötlagda
  • 2 dl kesella vanilj
  • 2 dl hasselnötter

Så här gör du

  1. Skala och kärna ur päronen underifrån med ett kuljärn så att kärnhuset försvinner, men päronet fortfarande är helt.
  2. Lägg päronen i citronsaft och vatten, låt dem sedan koka upp i citronvattnet och sjuda tills de är mjuka rakt igenom. Detta för att de inte skall mörkna i fruktköttet.
  3. Koka upp vatten och socker tillsammans med ingefära.
  4. Lyft päronen från citronvattnet och lägg ner dem i sockerlagen, låt svalna.
  5. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken tillsammans med frön och stång.
  6. Vispa ihop äggula, socker och maizena. Slå den varma mjölken över äggblandningen.
  7. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och rör ordentligt i botten så att det inte bränner.
  8. Låt blandningen sjuda upp tills den tjocknar. Vispa kraftigt så att det inte blir klumpar.
  9. Smält gelatinbladen i vaniljkrämen och kyl ned. Vispa den fasta krämen smidig och blanda med vaniljkesella.
  10. Rosta nötterna mörka i ugn, 160 grader, i 10 minuter så skalet lossnar lätt.
  11. Låt nötterna svalna och hacka dem.
  12. Servera de inkokta päronen med den lätta krämen och strössla med nötter.