Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kokta kräftor med krondill

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 281 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion
  • 60 levande kräftor
  • 5 l vatten
  • en halv flaska öl
  • 5 sockerbitar
  • 200 g grovt salt
  • 1 stor knippa krondill

Så här gör du

  1. Skölj de levande kräftorna mycket noga i kallt vatten.
  2. Koka upp vattnet, ölen, socker­bitarna, saltet och en "dillruska" från dillen.
  3. Koka lagen i 5 minuter, tag upp stjälkarna och lägg i hälften av dillkronorna.
  4. Lägg 30 kräftor i det kraftigt kokande vattnet. Lägg på locket snabbt.
  5. När det kokar igen låt kräftorna koka ytterligare 5 minuter. Ta upp kräftorna.
  6. Låt lagen koka upp och lägg sedan i de resterande 30 kräftorna. När lagen kokar, låt dem koka i 5 minuter.
  7. Tillsätt sedan resten av krondillen och slå ihop alla kräftor med lagen och kyl ner.
  8. Låt stå kyl i minst 2 timmar, helst ett dygn.
1 kommentar om "Kokta kräftor med krondill"
  • Kräftodlaren
    Kräftodlaren

    Tyvärr är detta helt fel anvisning för ett lyckat kräftkok.
    Man får sätta högst 5 kräftor i gången i kokande vatten för att avlivningen skall var bra och snabb.
    Lagen man kokar i (avlivar i) skall hällas bort eftersom om kräftan ännu har skit i tarmen så smutsar det ned vattnet , de kokade kräftorna sätts i ”ny” lag. I stället för öl använd Porter. Man räknar med 10-15 kräftor per person.