Logga in här

Kokta gula ärtor

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

2 dl
  • 1 dl okokta ärtor

Så här gör du

  1. Rensa och skölj ärtorna. Lägg dem i en bunke i rikligt med kallt vatten, cirka 24 timmar. Koka upp ärtorna i nytt vatten med lite salt i en gryta och ”skumma” bort skaldelar. Sänk värmen och låt ärtorna sjuda tills de är mjuka, 15–30 minuter. Den kortare koktiden till ärtbiffar och hummus.
  2. Till soppa: Blötlägg ärtorna i 12 timmar och koka dem 1 timme, som ovan. Vispa soppan några tag med en ballongvisp för att ta bort skaldelarna. Skaldelarna fastnar inne i ballongvispen. Ärtsoppa är utmärkt att koka i tryckkokare, cirka 30 minuter. Skaldelarna lägger sig på ytan och kan lätt plockas bort med sked.