Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kokt torskrygg med havets skatter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Citronaioli

  • aioli (färdigköpt eller hemgjord)
  • citron
  • vitlök

Slungad spenat

  • färsk spenat
  • röd chili, efter tycke och smak
  • citronsaft
  • salt & peppar

Sås

  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör & olivolja
  • 1/2 citron, saft och zest
  • 100 ml vitvinsvinäger
  • 2 msk fiskfond
  • 100 ml vitt vin

Havets skatter

  • 4 dl svart ris
  • 4 torskryggar á 150 g
  • olivolja & smör
  • bläckfisk
  • 4 pilgrimsmusslor
  • cirka 12 vongole
  • cirka 12 gröna musslor
  • cirka 12 vannameiräkor

Tillbehör

  • krasse
  • finhackad gräslök
  • ärtskott
  • färsk timjan

Så här gör du

  1. Citronaioli: Smaksätt aiolin med pressad vitlök och citron (efter tycke och smak).
  2. Slungad spenat: Lägg alla ingredienser i en påse och slunga runt.
  3. Sås: Finhacka schalottenlök och vitlök. Stek mjukt i smör och olivolja. Pressa ner citron och citronzest. Slå på vinet och vinägern. Låt koka ihop. Håll såsen varm till servering.
  4. Havets skatter: Koka det svarta riset. Salta torskryggarna och låt dem ligga i cirka 30 minuter. Skölj av fisken och koka den i cirka 6–8 minuter till en innertemperatur på 50 grader.
  5. Hetta upp smör och olivolja och stek pilgrimsmusslorna i 3 minuter per sida. Stek räkorna och bläckfisken i 2 minuter per sida.
  6. Gröna musslor och vongole vänder du ner i såsen i någon minut.
  7. Gör en puck av svartriset. Ta upp en sked slungad spenat och lägg ovanpå. Lägg på torsken. Skeda över såsen. Lägg på en grönmussla. Lägg skaldjuren runt fisken. Skeda över lite mer sås och klicka ut aioli. Strö över krasse, finskuren gräslök, ärtskott och rostade alger.