Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kokt sparris med vaktelägg och brynt smör

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

6 bufféportioner
  • cirka 600 g färsk grönsparris
  • 6-8 vaktelägg
  • 50 g smör
  • 1 dl rostade mandelspån
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Skölj sparrisen. Skär av cirka 3 centimeter av den nedersta, hårda delen på sparrisen.
  2. Lägg vakteläggen i kokande vatten och koka de mjuka i 3 minuter eller hårdkokta i 4 minuter. Spola äggen under kallt vatten. Skala och dela äggen.
  3. Lägg smöret i en stekpanna och låt det smälta på medelstark värme. Bryn det sedan under omrörning tills smöret blir ljusbrunt.
  4. Lägg sparrisen i en vid panna eller låg gryta med knopparna åt samma håll. Häll på kokande lättsaltat vatten så att det precis täcker. Sjud späd sparris i 2–3 minuter, vanlig sparris 4–6 minuter. (Prova med provnål, koktiden beror på tjockleken och hur nyskördad sparrisen är.)
  5. Ta upp sparrisen och lägg den på ett fat. Toppa med ägghalvorna och mandelspån. Ringla över smöret. Salta.