Kokt sparris med vaktelägg och brynt smör

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
6 bufféportioner
- cirka 600 g färsk grönsparris
- 6-8 vaktelägg
- 50 g smör
- 1 dl rostade mandelspån
- flingsalt
Så här gör du
- Skölj sparrisen. Skär av cirka 3 centimeter av den nedersta, hårda delen på sparrisen.
- Lägg vakteläggen i kokande vatten och koka de mjuka i 3 minuter eller hårdkokta i 4 minuter. Spola äggen under kallt vatten. Skala och dela äggen.
- Lägg smöret i en stekpanna och låt det smälta på medelstark värme. Bryn det sedan under omrörning tills smöret blir ljusbrunt.
- Lägg sparrisen i en vid panna eller låg gryta med knopparna åt samma håll. Häll på kokande lättsaltat vatten så att det precis täcker. Sjud späd sparris i 2–3 minuter, vanlig sparris 4–6 minuter. (Prova med provnål, koktiden beror på tjockleken och hur nyskördad sparrisen är.)
- Ta upp sparrisen och lägg den på ett fat. Toppa med ägghalvorna och mandelspån. Ringla över smöret. Salta.

Du kanske även gillar
Populära recept