Logga in här

Kokt kyckling med örtsås – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kyckling, cirka 1,3 kilo
  • 2 l vatten, cirka
  • 1 msk salt
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 stjälk blekselleri
  • 4 persiljestjälkar
  • 1 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn

Sås

  • 5 dl av buljongen
  • 8 späda morötter
  • 1 bunt färsk lök
  • 100 g sockerärtor
  • 1 dl grädde
  • 3 msk maizena ljus redning
  • salt
  • peppar
  • 1 msk hackad färsk körvel
  • 1 msk hackad färsk dill
  • 1 msk hackad färsk persilja

Så här gör du

  1. Skölj kycklingen i kallt vatten, lägg den i en gryta och slå på kokande vatten, så att det täcker kycklingen. Salta.
  2. Skala lök, morot och ansa selleristjälken och dela i stora bitar. Lägg i grönsakerna, persiljestjälkar, lagerblad och peppar i kastrullen och låt kycklingen sjuda under lock, cirka 1 timme. När kycklingen är klar, ta upp den och låt den svalna något. Lossa köttet och dela i mindre bitar. Sila buljongen.
  3. Sås: Ta 5 dl av buljongen och häll i en kastrull och koka ner tills, cirka 3 dl återstår. Skala morötterna och låt dem sjuda i buljongen i cirka 2-3 minuter. Ansa lökarna och dela dem. Låt lök och sockerärter sjuda i buljongen i cirka 2 minuter. Ta upp grönsakerna. Tillsätt grädde och red buljongen med maizena. Smaka av med salt, peppar och hälften av örterna.
  4. Häll såsen över kycklingen. Garnera med grönsakerna och strö över resten av örterna vid servering. Servera med kokt potatis.