Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kokt kyckling med grönsaker

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Koka en hel kyckling med grönsaker. Du får mat för flera dagar och en härlig buljong som du kan frysa in och plocka fram efter behov.

Ingredienser

1 portion

Hel kyckling och buljong

  • 1 hel kyckling
  • 2 morötter, slantade
  • 2 stjälkselleri, i bitar
  • 2 gula lökar, grovhackade
  • ½ purjolök, i strimlor
  • en bunt persiljestjälkar
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpepparkorn (lägg dem i en tekula så har du dem samlade)
  • 1 lagerblad
  • 1 skvätt vinäger

Kyckling och grönsaker

  • 100 g morötter i olika färger
  • 50 g purjolök
  • 50 g fänkål
  • 1 liten potatis
  • 3 dl buljong
  • 100 g kycklingkött
  • en bunt persiljestjälkar
  • timjan

Så här gör du

  1. Hel kyckling och buljong: Skölj kycklingen och lägg den i en stor gryta och häll på vatten så det täcker. Koka upp och skumma av (skummet som uppkommer i början av koket avlägsnas med hjälp av en hålslev, slev eller sked).
  2. Lägg i grönsakerna, kryddorna och vinägern och låt sjuda på låg värme i cirka 1–1 ½ timme. Vänd kycklingen efter halva tiden.
  3. Plocka upp kycklingen, ta av allt kött (dela i bitar och ställ i kylen) och lägg resten i grytan igen. Låt sjuda länge, gärna i flera timmar.
  4. Sila buljongen och förvara den i kylskåpet (håller cirka en vecka) eller i frysen.
  5. Kyckling och grönsaker: Skär morötter, purjolök, fänkål och potatis i bitar.
  6. Koka upp buljongen och lägg i kycklingköttet och grönsakerna. Koka tills grönsakerna fått den konsistens du önskar.
  7. Servering: Lägg upp buljong, kyckling och grönsaker i en djup tallrik. Toppa med persilja och timjan.