Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kokt kyckling med grönsaker

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion

Hel kyckling och buljong

  • 1 hel kyckling
  • 2 morötter, slantade
  • 2 stjälkselleri, i bitar
  • 2 gula lökar, grovhackade
  • ½ purjolök, i strimlor
  • en bunt persiljestjälkar
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpepparkorn (lägg dem i en tekula så har du dem samlade)
  • 1 lagerblad
  • 1 skvätt vinäger

Kyckling och grönsaker

  • 100 g morötter i olika färger
  • 50 g purjolök
  • 50 g fänkål
  • 1 liten potatis
  • 3 dl buljong
  • 100 g kycklingkött
  • en bunt persiljestjälkar
  • timjan

Så här gör du

  1. Hel kyckling och buljong: Skölj kycklingen och lägg den i en stor gryta och häll på vatten så det täcker. Koka upp och skumma av (skummet som uppkommer i början av koket avlägsnas med hjälp av en hålslev, slev eller sked).
  2. Lägg i grönsakerna, kryddorna och vinägern och låt sjuda på låg värme i cirka 1–1 ½ timme. Vänd kycklingen efter halva tiden.
  3. Plocka upp kycklingen, ta av allt kött (dela i bitar och ställ i kylen) och lägg resten i grytan igen. Låt sjuda länge, gärna i flera timmar.
  4. Sila buljongen och förvara den i kylskåpet (håller cirka en vecka) eller i frysen.
  5. Kyckling och grönsaker: Skär morötter, purjolök, fänkål och potatis i bitar.
  6. Koka upp buljongen och lägg i kycklingköttet och grönsakerna. Koka tills grönsakerna fått den konsistens du önskar.
  7. Servering: Lägg upp buljong, kyckling och grönsaker i en djup tallrik. Toppa med persilja och timjan.