Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kokt kalv med grön salsa

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner
  • Drygt 1 kg benfri kalvstek
  • Ca 3 l vatten
  • 3-4 tärningar mörk oxbuljong
  • 3 lagerblad
  • Några kvistar timjan
  • 10 vitpepparkorn+ 10 rosépepparkorn
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 4 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök

Grön salsa

  • 2 dl grovhackad basilika
  • 2 dl grovhackad bladpersilja
  • 5-6 sardellfiléer i olja
  • 1 msk kapris
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 -2 dl god olivolja
  • Salt och nymalen svartpeppar

Till servering

  • Grönsakerna från koket
  • Pasta, gärna i stor form

Så här gör du

  1. Koka upp vattnet och buljongtärningarna i en stor kastrull.
  2. Sätt en köttermometer i kalvsteken och lägg ner den i grytan. Skumma väl.
  3. Tillsätt kryddorna och låt sjuda under lock i ca 45 minuter. Lägg ner grönsakerna skurna i grova bitar och sjud ytterligare 15 minuter eller tills temperaturen når 68° på köttet. Ta upp köttet och låt vila.
  4. Lägg alla ingredienser till salsan i en mixer, tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en fin salsa.
  5. Koka pastan enligt anvisning på paketet.
  6. Servera fina skivor av köttet med grönsaker och pasta. Ringla över salsan.