Knådfritt bröd med knaprig skorpa (no-knead bread)

Knådfritt bröd Foto: Anna Schröder Rudling
Gott bröd med knaprig skorpa utan knådning.
Snabbt och lätt, blanda degen på 5 mi, jäs i 12 timmar och förvärm gryta i ugnen ca en timme. Sedan bara 20 + 15 min i ugnen!
Hälsosamt när man använder ursprungliga mjölsorter och jäser12 timmar. Jag brukar växla lite med olika mjölsorter och proportioner och det blir alltid gott!
Ingredienser
1 stycken
- 300 g Dinkelmjöl eller valfritt mjöl
- 300 g Emmermjöl eller valfritt mjöl
- 1 tsk Havssalt
- 1,5 krm Torrjäst
- 4,5 dl Vatten
Så här gör du
- Lägg mjöl, salt, torrjäst i en skål och blanda. Häll på vatten och rör ihop bara precis tills degen format sig och låt jästa i 12 timmar under beeswrap eller tex lock eller tallrik så att inte vätskan dunstar.
- 11 timmar senare (ungefär) värms en järngryta eller pyrexform med lock i ugnen på 250 grader i ca 1 timme.
- När grytan har stått i ugnen ca 1 timme är det dags att lägga upp degen på lätt mjölat bord och vika den över sig själv ca fyra gånger. Ta ut grytan ur ugnen och lägg i degen med vikningarna nedåt och skär eventuellt ett snitt i degen för att få en snygg skorpa. Sätt på locket och ställ in i ugn i ca 20 minuter och sedan ytterligare 15 minuter utan lock. Känn på skorpan att den känns klar och ta ut och stjälp upp på galler. Låt svalna under duk, färdigt!

Du kanske även gillar
Populära recept