Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Knådfritt bröd med knaprig skorpa (no-knead bread)

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Gott bröd med knaprig skorpa utan knådning.
Snabbt och lätt, blanda degen på 5 mi, jäs i 12 timmar och förvärm gryta i ugnen ca en timme. Sedan bara 20 + 15 min i ugnen!
Hälsosamt när man använder ursprungliga mjölsorter och jäser12 timmar. Jag brukar växla lite med olika mjölsorter och proportioner och det blir alltid gott!

Ingredienser

1 stycken
  • 300 g Dinkelmjöl eller valfritt mjöl
  • 300 g Emmermjöl eller valfritt mjöl
  • 1 tsk Havssalt
  • 1,5 krm Torrjäst
  • 4,5 dl Vatten

Så här gör du

  1. Lägg mjöl, salt, torrjäst i en skål och blanda. Häll på vatten och rör ihop bara precis tills degen format sig och låt jästa i 12 timmar under beeswrap eller tex lock eller tallrik så att inte vätskan dunstar.
  2. 11 timmar senare (ungefär) värms en järngryta eller pyrexform med lock i ugnen på 250 grader i ca 1 timme.
  3. När grytan har stått i ugnen ca 1 timme är det dags att lägga upp degen på lätt mjölat bord och vika den över sig själv ca fyra gånger. Ta ut grytan ur ugnen och lägg i degen med vikningarna nedåt och skär eventuellt ett snitt i degen för att få en snygg skorpa. Sätt på locket och ställ in i ugn i ca 20 minuter och sedan ytterligare 15 minuter utan lock. Känn på skorpan att den känns klar och ta ut och stjälp upp på galler. Låt svalna under duk, färdigt!