Knäckebröd med bönsmör, solrospesto och betor

Foto: Leksands knäckebröd
Ingredienser
6 stycken
- 6 knäckebröd
Bönsmör
- 1 dl hampafrön (kan bytas mot solrosfrön)
- 2 1/2 dl kokta vita bönor (spara 2 dl av kokspadet)
- 1/2 dl näringsjäst (kan bytas ut mot umamipulver)
- 1 citron, zest och juice
- 1 dl rapsolja eller olivolja
- 1 nypa chiliflakes
- salt efter smak
Solrospesto
- 1 kruka basilika
- 1 citron, zest och juice
- 2 dl rostade solrosfrön
- 1 dl kallpressad rapsolja
- 1 msk vitlökspulver
- salt och peppar efter smak
Så här gör du
- Bönsmör: Riv citronen först och pressa sedan ut juicen.
- Mixa alla ingredienser förutom oljan och bönspadet med en handmixer.
- Tillsätt sedan oljan lite åt gången och späd därefter med spadet av bönorna tills du får en krämig konsistens. Smaka av med salt.
- Kyl minst 30 minuter innan du brer på mackan.
- Solrospesto: Riv citronen först och pressa sedan ut juicen.
- Mixa solrosfrön, kryddor och olja, tillsätt sedan basilika, citronjuice och zest och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
- Montering: Skala och skär betorna i smala strimlor, sk. julienneskärning.
- Bred ett tjockt lager bönsmör på en trekant knäckebröd, toppa med solrosfröpesto och garnera med de julienneskurna betorna.
- Tips: Om du har en grönsakssvarv kan du variera mellan julienneskurna och svarvade betor när du garnerar mackan.

Du kanske även gillar
Populära recept