Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Knäckebröd med bönsmör, solrospesto och betor

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

6 stycken
  • 6 knäckebröd

Bönsmör

  • 1 dl hampafrön (kan bytas mot solrosfrön)
  • 2 1/2 dl kokta vita bönor (spara 2 dl av kokspadet)
  • 1/2 dl näringsjäst (kan bytas ut mot umamipulver)
  • 1 citron, zest och juice
  • 1 dl rapsolja eller olivolja
  • 1 nypa chiliflakes
  • salt efter smak

Solrospesto

  • 1 kruka basilika
  • 1 citron, zest och juice
  • 2 dl rostade solrosfrön
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 1 msk vitlökspulver
  • salt och peppar efter smak

Så här gör du

  1. Bönsmör: Riv citronen först och pressa sedan ut juicen.
  2. Mixa alla ingredienser förutom oljan och bönspadet med en handmixer.
  3. Tillsätt sedan oljan lite åt gången och späd därefter med spadet av bönorna tills du får en krämig konsistens. Smaka av med salt.
  4. Kyl minst 30 minuter innan du brer på mackan.
  5. Solrospesto: Riv citronen först och pressa sedan ut juicen.
  6. Mixa solrosfrön, kryddor och olja, tillsätt sedan basilika, citronjuice och zest och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
  7. Montering: Skala och skär betorna i smala strimlor, sk. julienneskärning.
  8. Bred ett tjockt lager bönsmör på en trekant knäckebröd, toppa med solrosfröpesto och garnera med de julienneskurna betorna.
  9. Tips: Om du har en grönsakssvarv kan du variera mellan julienneskurna och svarvade betor när du garnerar mackan.