Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Knäckebröd ala Stina

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion
  • 25 g färsk jäst
  • 1/2- pkt malda brödkryddor
  • 2 tsk salt
  • 3 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl riktigt god olivolja
  • 1 1/2 msk honung
  • 1/2 dl naturell yoghurt
  • 5 dl fint rågmjöl
  • 5-7 dl grahamsmjöl
  • 1-2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl seasamfrön
  • 1/2 dl linfrön

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Värm vatten, olja och honung tills det är fingervarmt (37 grader).
  2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, rör om så att jästen löses upp. Tillsätt därefter yoghurten.
  3. Tillsätt salt, kryddor och mjöl. Blanda i lite i taget tills du känner att degen släpper kanterna. Häll på linfrön och sesamfrön efter smak. Jag brukar ta ungefär 1/2 dl av varje sort. Se dock till att degen INTE blir för torr utan att den är mjuk och elastisk.
  4. Låt jäsa i minst 1 timme. Kavla ut runda supertunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.(jag brukar stansa ut mina med rundlar eller små skålar). Pensla bröden lite lätt med vatten innan de gräddas i ugnen (för en knaprigare yta).
  5. Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Låt svalna på brödgaller.