Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Knäck – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 39 st har redan röstat

Enkelt recept på knäck, ett riktigt klassiskt julgodis.

För att se om knäcken kokat klart kan man göra ett kulprov genom att droppa lite smet i ett glas med iskallt vatten. Vänta några sekunder och testa om du kan forma smeten till en kula. Till knäck bör kulan vara ganska fast, så känns den för mjuk kokar du helt enkelt smeten lite längre.

Förvara gärna knäcken i kylen med en bit bakplåtspapper mellan varje lager. Då smälter inte knäcken och klibbar inte ihop med varandra.

Läs också: Recept på kola

Ingredienser

50 små knäck
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl (280 g) ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 3/4 dl (50 g) hackad mandel (kan uteslutas)

Så här gör du

  1. Koka upp vispgrädde, sirap och socker i en ganska stor kastrull.
  2. Sänk till medelvärme när smeten har kokat upp, och låt sjuda tills knäcken har nått 122°C eller håller för starkt kulprov.
  3. Rör om i smeten då och då och placera under tiden knäckformar på en bricka.
  4. Dra kastrullen från plattan och rör ner mandeln.
  5. Klicka ut knäcken i formarna och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp.
1 kommentar om "Knäck – klassiskt recept"
  • Bertil Hjärtberg
    Bertil Hjärtberg

    Blanda i ett par cl whisky av någon sort så får du en lyxvariant. . Häll i just innan du sätter i formarna men var försiktig , det fräser till då alkoholen förångas.
    Eller varför inte Jägermeister, eller Salmiaklikör, eller Baileys, eller Konjak.