Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klimatsmartare bolognese – som även köttätare älskar

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

  • 1 st Gul lök
  • 3 st Vitlöksklyfta
  • 1 st Morot
  • 1/2 dl Tomatpuré
  • 300 g Veggofärs tex Anamma
  • 1 st Buljong (kött eller grönsaks)
  • 3 msk Olivolja
  • Svartpeppar
  • 1 dl Rödvin
  • Färsk rosmarin, timjan, persilja
  • 2 st Lagerblad
  • 1 burk Krossade tomater

Så här gör du

  1. Hacka en stor gullök, vitlöksklyftor och en skalad morot (russinstora bitar). Värm upp en gjutjärnsgryta. fräs löken och grönsakerna i ca tre matskedar olivolja tills de blir glansiga. Tillsätt den vegetariska färsen och rör runt fräs 1 minut. tillsätt tomatpuré. Fräs 1 minut. Därefter rött vin låt och bubbla 30 s. tillsätt köttbuljong (går att byta ut mot grönsaksbuljong), krossade tomater, 2 dl vatten, en hel kvist rosmarin och en kvist med timjan samt två lagerblad. Låt detta puttra på medelvärme ca 20 till 30 minuter. Plocka ut rosmarinkvist, timjankvist och lagerblad. Smaka av såsen med rikligt med svartpeppar och salt vid behov. Strö över lite färsk hackad bladpersilja. pasta som passar bra till är tagliatelle eller papardelle med ägg. Annars spagetti. Parmesan vid servering. Grönsallad.