Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klenäter med kardemumma & citron

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

40 stycken
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1/2 dl strösocker
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 2 krm stött kardemumma
  • 1 msk päronkonjak eller plommonbrännvin
  • ca 2 1/2 dl vetemjöl

Fritering

  • 5 dl friteringsolja

Garnera med

  • strösocker

Så här gör du

  1. Rör samman ägg, äggula, socker, rivet citronskal och kardemumma i en skål. Blanda ner vodka och arbeta in mjöl till en deg. Täck degen med plast och låt den ligga kallt minst 1 timme.
  2. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Kavla ut en del i taget till en rektangel, ca 20 x 30 cm.
  3. Sporra ut ca 2 1/2 cm breda och ca 10 cm långa remsor. Gör en skåra längs mitten på varje bit. Vik in ena änden igenom skåran. Dra ut den försiktigt på andra sidan så att kakan blir spiralformad på mitten.
  4. Hetta upp friteringsoljan i en tjockbottnad gryta till 180°. Fritera några klenäter i taget, 1–2 min, tills de blir gyllenbruna runtom. Vänd dem med en gaffel en gång under friteringen. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Vänd dem i strösocker medan de är varma.
  5. Tips! Ha ett lock till hands när du friterar! Stäng av fläkten!