Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassiska semlor

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Med kardemumma i degen blir de klassiska semlorna underbart goda. Ett tips är att gröpa ur lite av bullarna och blanda med mandelmassan, men då kan man behöva tillsätta lite extra vätska. Vill du hitta fler recept på semlor? Kolla här!

Ingredienser

24 semlor
  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • cirka 1,4 l vetemjöl, spar lite till utbakning
  • 1 ägg till pensling, lätt uppvispat med en gaffel

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk eller vatten
  • 6 dl vispgrädde

Garnering

  • florsocker

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degblandare.
  2. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll ner degvätskan i bunken och tillsätt socker, salt, kardemumma och vaniljsocker.
  3. Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Arbeta degen i 5-10 minuter. Låt degen jäsa under en bakduk i cirka 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Baka ut till två längder och dela varje längd i tolv bitar. Forma bitarna till runda bullar och sätt dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda plåtarna i mitten av ugnen, en i taget i cirka 12 minuter. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler under en bakduk.
  6. Riv mandelmassan och blanda ut den med mjölk eller vatten. Vispa grädden och fyll den i en spritspåse med stjärntyll. Skär av toppen på bullarna till lock med en vass tandad kniv. Lägg eller spritsa i en klick mandelmassa på varje semla, spritsa på grädden, sätt på locken och pudra semlorna med florsocker.
  7. klassiska. Med kardemumma i degen blir de klassiska semlorna underbart goda.