Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassiska semlor med kardemumma och mandelfyllning

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Inget bakverk är som semlor. Med fluffig vispad grädde, krämig mandelfyllning och en lagom stor god bulle med kardemummasmak.

Ingredienser

18 stycken
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 50 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg
  • cirka 11 dl vetemjöl

Till pensling:

  • 1 ägg + ¼ krm salt

Fyllning:

  • 300 g mandelmassa
  • inkråm av bullarna
  • ½ dl mjölk
  • ev 2 droppar bittermandelarom

Till garnering:

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 krm vaniljsocker
  • florsocker

Så här gör du

  1. Stöt kardemummakärnorna i en mortel eller mal i kardemummakvarn. Smula jästen i degbunken till köksmaskinen och rör ut med mjölken. Tillsätt kardemumma, socker, salt, smör i klickar, ägg och vetemjöl. Arbeta degen cirka 10 minuter, tills den är smidig och blank. Låt degen jäsa under plast, cirka 45 minuter.
  2. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 18–20 bitar, cirka 75 gram per styck. Forma dem till runda bullar och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt dem jäsa, cirka 45 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Grädda i mitten av ugnen, cirka 8 minuter. Låt de ligga kvar på plåten 5 minuter och lägg sedan över dem på bakgaller för att kallna under bakduk.
  4. Klipp trekantiga lock på bullarna och gröp ur lite inkråm från varje bulle. Blanda inkråmet med riven mandelmassa, mjölk och eventuellt bittermandelarom. Fyll bullarna med massan. Vispa grädden med vaniljsocker och spritsa eller klicka på bullarna. Sätt på lock och sikta över florsocker.
2 kommentarer om "Klassiska semlor med kardemumma och mandelfyllning"
  • Eskes
    Eskes

    Ett tips för allergiker (Om de tål pumpakärnor men ej mandel).
    Ersätt mandel med pumpakärnor.
    En god ”Mandelmassa är 100g pumpakärnor som mixas med 100g socker (Eller mindre om man vill ha mindre sött).
    Blanda i lite vatten till rätt konsistens.
    Låt stå några timmar i kylen.
    Det ser ut som grönfärgad mandelmassa och smakar väldigt likt rickigt mandelmassa.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Eskes

      Hej, och stort tack för bra tips! Lägg gärna in det receptet på Mittkök.se. Tror många som inte tål mandel vill testa 🙂
      Mvh Mitt kök-redaktionen