Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassiska semlor
 – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 47 st har redan röstat

En klassisk semla består av vetebulle, mandelmassa och grädde. Hur du sedan äter den – med eller utan mjölk, locket först – är upp till dig. Den korrekta tekniken, hur du äter semlor, är den som ger just dina smaklökar mest njutning! Vill du hitta fler recept på semlor? Kolla här!

Degen går snabbt att röra ihop och sedan ska den jäsa i två omgångar. Angivna tiden i receptet är ”arbetstid”, ej tid i ugn eller för jäsning.

Ingredienser

20 stycken

  • 25 g jäst för söta degar

  • 2 1/2 dl mjölk

  • 75 g mjukt smör

  • 2 krm salt

  • 1 tsk stötta kardemummakärnor

  • 1 dl strösocker

  • 1 ägg

  • 8-9 dl vetemjöl


Pensling:


  • 1 ägg

  • 1/2 krm salt
  • 
1 tsk vatten


Fyllning:


  • 100 g riven mandelmassa eller 100 g skållad och riven mandel
  • 100 g 
rostade rivna hasselnötter

  • 1/2 dl strösocker

  • inkråm från bullarna

  • 1/2 dl mjölk
, cirka

Garnera med:


  • 3-4 dl vispgrädde
  • 
florsocker


Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör till jästen löst sig.

  2. Tillsätt smör i klickar, salt, karde­mumma, socker, ägg och mjöl. Arbeta degen tills den släpper­ bunken eller i köksmaskin 10-15 minuter. Jäs under bakduk, 30-40 minuter.

  3. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela i 20 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på plåtar­ med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk,­ 30-40 minuter.

  4. Vispa upp ägget med salt och vatten.­ Pensla bullarna två gånger med äggvispet. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.

  5. Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet. Blanda med mandelmassa, hasselnötter, socker och mjölk. Fyll hålet med blandningen.

  6. Vispa grädden. Klicka eller spritsa den på bullarna. Lägg på locken. Sikta över florsocker.
2 kommentarer om "Klassiska semlor
 – recept"
  • Eskes
    Eskes

    Ett tips för allergiker (Om de tål pumpakärnor men ej mandel).
    Ersätt mandel med pumpakärnor.
    En god ”Mandelmassa är 100g pumpakärnor som mixas med 100g socker (Eller mindre om man vill ha mindre sött).
    Blanda i lite vatten till rätt konsistens.
    Låt stå några timmar i kylen.
    Det ser ut som grönfärgad mandelmassa och smakar väldigt likt rickigt mandelmassa.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Eskes

      Hej, och stort tack för bra tips! Lägg gärna in det receptet på Mittkök.se. Tror många som inte tål mandel vill testa 🙂
      Mvh Mitt kök-redaktionen