Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassiska semlor
 – recept

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 19 st har redan röstat

En klassisk semla består av vetebulle, mandelmassa och grädde. Hur du sedan äter den – med eller utan mjölk, locket först – är upp till dig. Den korrekta tekniken, hur du äter semlor, är den som ger just dina smaklökar mest njutning! Vill du hitta fler recept på semlor? Kolla här!

Ingredienser

20 stycken

  • 25 g jäst för söta degar

  • 2 1/2 dl mjölk

  • 75 g mjukt smör

  • 2 krm salt

  • 1 tsk stötta kardemummakärnor

  • 1 dl strösocker

  • 1 ägg

  • 8-9 dl vetemjöl


Pensling:


  • 1 ägg

  • 1/2 krm salt
  • 
1 tsk vatten


Fyllning:


  • 100 g riven mandelmassa eller 100 g skållad och riven mandel
  • 
100 g rostade rivna hasselnötter

  • 1/2 dl strösocker

  • inkråm från bullarna

  • cirka 1/2 dl mjölk


Garnera med:


  • 3-4 dl vispgrädde
  • 
florsocker


Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör till jästen löst sig.

  2. Tillsätt smör i klickar, salt, karde­mumma, socker, ägg och mjöl. Arbeta degen tills den släpper­ bunken eller i köksmaskin 10-15 minuter. Jäs under bakduk, 30-40 minuter.

  3. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela i 20 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på plåtar­ med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk,­ 30-40 minuter.

  4. Vispa upp ägget med salt och vatten.­ Pensla bullarna två gånger med äggvispet. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.

  5. Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet. Blanda med mandelmassa, hasselnötter, socker och mjölk. Fyll hålet med blandningen.

  6. Vispa grädden. Klicka eller spritsa den på bullarna. Lägg på locken. Sikta över florsocker.