Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassiska öländska kroppkakor

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 35 st har redan röstat

Testa klassiska öländska kroppkakor, mättande och gott!

Ingredienser

15 stycken
  • 3 1/2 kg rå potatis
  • 150 gram kokt pressad potatis
  • 1 kryddmått askorbinsyra
  • 1 dl potatismjöl

Klassisk fyllning:

  • 1/2 kg rimmat fläsk
  • 2-3 gula lökar
  • salt, kryddpeppar

Vegetarisk fyllning:

  • 300 gram svamp, exempelvis champinjoner
  • 2-3 gula lökar
  • salt & kryddpeppar

Så här gör du

  1. Riv den råa potatisen, pressa ur vätskan med silduk så massan blir ganska torr.
  2. Blanda sedan med pressad kokt potatis och häll i potatismjöl och askorbinsyra.
  3. Blanda väl.
  4. Tärna fläsket, hacka löken och blanda tillsammans med lite salt och kryddpeppar efter smak.
  5. Ta dryga två matskedar av potatissmeten i handen, platta ut den och lägg cirka en matsked av fyllningen på. Rulla ihop smeten till en tennisstor boll där fyllningen göms i mitten.
  6. Lägg i sjudande vatten.
  7. Kroppkakorna ska sjuda under en timme. De går att hålla varma i vattnet upp till två timmar efter de kokat klart men då får vattnet inte sjuda längre.
  8. Servera med grädde och lingon.
5 kommentarer om "Klassiska öländska kroppkakor"
  • ani.o
    ani.o

    klassiska öländska kroppkakor serveras med smält smör och grädde/gräddmjölk och absolut inte med lingon. Lingon växer inte på Öland

  • ani.o
    ani.o

    Klassiska Öländska kroppkakor innehåller mjöl inte potatismjöl. Kalla dem gärna kroppkakor men inte klassiska

  • Kickilina1
    Kickilina1

    Fläsket o löken ska väl stekas/brynas innan det stoppas i kroppkakorna!? Det står ingenstans vad jag kan se!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Kickilina1

      Hej, nej fläsket och löken ska inte stekas. Men det går så klart att göra det om man föredrar det. Lycka till! Mvh Mitt kök-redaktionen