Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassiska julköttbullar

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 500 g blandfärs
  • ¾ dl havregryn
  • 1 ½ msk potatismjöl
  • 1 ½ dl gräddmjölk
  • 1 gul lök
  • 2+2 msk smör
  • 1 ägg
  • 2 tsk kalvfond
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm mald svartpeppar
  • 2 krm mald kryddpeppar

Så här gör du

  1. Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk i en bunke. Låt blandningen svälla 10 minuter.
  2. Skala, hacka och stek löken i 2 matskedar smör i en stekpanna tills den blir gyllenbrun. Tillsätt lök, ägg, kalvfond, salt, svartpeppar och kryddpeppar i havregrynsblandningen. Lägg i färsen och arbeta ihop till en fast smidig smet.
  3. Ta lite olja på händerna och rulla små köttbullar och lägg dem sedan på ett smörpapper.
  4. Stek köttbullarna runtom i lite smör i en stekpanna, cirka 5 minuter. Ta inte för många åt gången och skaka pannan så att köttbullarna rullar runt och får fin färg.