Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassisk toscakaka – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 92 st har redan röstat

Toscakaka – hur gott är inte det? Här bjuder Birgitta Rasmusson från Hela Sverige på sitt favoritrecept på toscakaka. Så god och dessutom väldigt enkel att göra!

Ingredienser

8 bitar
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl grädde

Glasyr

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 50 g mandelspån (cirka)

Så här gör du

  1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt, först försiktigt och sedan lite snabbare.
  4. Blanda mjöl och bakpulver.
  5. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, smöret och grädden till äggpöset medan vispen gå på låg hastighet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 20-25 minuter.
  8. Förbered under tiden glasyren genom att blanda smör, socker, vetemjöl, mjölk och mandelspån i en kastrull.
  9. Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
  10. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen.
  11. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den fått färg.