Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassisk semla med egen mandelmassa

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Klassikern! Ursprungssemlan, den klassiska, som man gärna kan äta med varm mjölk.

Ingredienser

8 semlor

Grundrecept semlor

  • 1/4 pkt jäst (12,5 g)
  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 3 msk strösocker
  • 1/2 krm salt
  • 6 dl vetemjöl + 1/2 dl till utbakningen
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • inkråm från bullarna
  • 150 g mandelmjöl
  • 1 dl strösocker
  • 4-6 msk mjölk

Till garnering

  • 3-4 dl vispgrädde
  • florsocker

Så här gör du

  1. Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, som ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1⁄2 dl av mjölet blandat med kardemumma och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
  2. Blanda resten av mjölet (1 1⁄2 dl) med bakpulvret och arbeta in i degen.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 6, 8 eller 16 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.
  4. Värm ugnen till stora och mellan- stora bullar på 200 grader, till små på 225 grader. Pensla bullarna med det uppvispade ägget. Grädda i mitten av ugnen de större bullarna i cirka 15 minuter, de små i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
  5. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet (cirka 1 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula sönder det i en skål. Blanda med mandelmjöl och socker. Tillsätt mjölken i omgångar och blanda ihop.
  6. Fördela fyllningen i bullarna
  7. Vispa grädden. Spritsa eller lägg en klick vispad grädde i varje bulle. Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna.