Klassisk semla med egen mandelmassa

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
8 semlor
Grundrecept semlor
- 1/4 pkt jäst (12,5 g)
- 75 g smör
- 2 dl mjölk
- 1 ägg
- 3 msk strösocker
- 1/2 krm salt
- 6 dl vetemjöl + 1/2 dl till utbakningen
- 1/2 tsk malen kardemumma
- 1 tsk bakpulver
Fyllning
- inkråm från bullarna
- 150 g mandelmjöl
- 1 dl strösocker
- 4-6 msk mjölk
Till garnering
- 3-4 dl vispgrädde
- florsocker
Så här gör du
- Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, som ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1⁄2 dl av mjölet blandat med kardemumma och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
- Blanda resten av mjölet (1 1⁄2 dl) med bakpulvret och arbeta in i degen.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 6, 8 eller 16 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.
- Värm ugnen till stora och mellan- stora bullar på 200 grader, till små på 225 grader. Pensla bullarna med det uppvispade ägget. Grädda i mitten av ugnen de större bullarna i cirka 15 minuter, de små i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
- Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet (cirka 1 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula sönder det i en skål. Blanda med mandelmjöl och socker. Tillsätt mjölken i omgångar och blanda ihop.
- Fördela fyllningen i bullarna
- Vispa grädden. Spritsa eller lägg en klick vispad grädde i varje bulle. Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna.

Du kanske även gillar
Populära recept