Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassisk räk- och laxtårta

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

12-14 portioner
  • 24 grahams formbröd i fyrkantiga skivor. Skär bort kanterna
  • Saften av 1 citron
  • 1 finhackad röd lök
  • 5 hackade hårdkokta ägg
  • 4 dl crème fraiche
  • 1 tub mildrökt kaviar cirka 200g
  • 2 dl finhackad dill
  • Två rivna morötter
  • 150 g rökt lax i tunna skivor
  • svartpeppar

Garnering

  • 3 dl crème fraiche
  • 1/2 knippe finhackad dill
  • Små salladsblad
  • Salladsblad från vanlig huvudsallad
  • 100 g lax i tunna skivor
  • 400 g räkor med skal (200g skalade)
  • 1 liten burk kräftstjärtar i lag
  • 1 majonnäs på tub
  • 1 liten burk röd kaviarrom
  • 1 liten burk svart kaviarrom
  • Skivor av 1/2 gurka
  • rädisskivor
  • Dillvippor
  • Gräslök
  • Citronskivor

Så här gör du

  1. Fyllning. Häll citronsaften i en skål och lägg i lökhacket där. Låt stå 10 minuter. Blanda samma ägghack, crème fraiche, majonnäs och kaviar. Sila bort citronsaften från löken och blanda sist i lökhacket.
  2. Lägg ut fyra kantskurna brödskivor på ett fat eller bricka så att en fyrkant bildas. Ta 1/3 av fyllningen och bred ut över bröden. Täck med laxskivor.
  3. Varv 2. Lägg på fyra skivor, bred på 1/3 av fyllningen och morotsrivet.
  4. Varv 3. Lägg på fyra skivor, bred på det sista av fyllningen och det som är kvar av laxen.
  5. Varv 4. Lägg på de sista brödskivorna.
  6. Ta en ren fuktad handduk och lägg över. Placera en skärbräda och något tungt över tårtan och ställ in i kylen 1-2 dagar. I det här skedet, utan handduk och tyngd förstås, kan tårtan frysas in och håller sig cirka en vecka i frysen.
  7. Garnering. Bred crème fraiche runt hela tårtan. Klappa in dillhack på tårtans sidor och tryck dit små snygga salladsblad. Lägg ut salladsblad runt hela tårtans kanter på översidan. Dela laxskivorna på längden och rulla ihop bitarna som "rosor". Gör ett diagonalt mönster över tårtan. Placera ut rosorna i två till tre rader över tårtan. Lägg ut räkorna och kräftstjärtarna i rader mellan laxen. Fortsätt att fylla på med citronskivor, ägg och rädisor. Dutta i majonnäsklickar mellan raderna. Lägg lite röd omväxlande med svart kaviar i majonnäsen. Stick i små salladsblad, dillvippor och gräslök.