Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassisk lasagne

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 12 lasagneplattor

Köttfärsröra:

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st morot
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 förpackning tärnat bacon, 140 g
  • ½ dl olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 500 g krossade tomater
  • ½ dl tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 2 tärningar mörk oxbuljong
  • 1 lagerblad
  • 1 msk färsk basilika
  • salt, svartpeppar

Ostsås:

  • 1 liter mjölk
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • salt, peppar
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 dl riven mozzarella
  • 1 dl riven parmesanost

Till garnering:

  • små tomater
  • färsk basilika

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och hacka lök, vitlök och morot. Skär selleristjälkarna i små tärningar. Fräs de hackade grönsakerna och bacon i 2 msk olivolja i en gryta.
  3. Bryn köttfärsen i en stekpanna med resten av oljan. Lägg över i grytan.
  4. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, vin, buljongtärningar och lagerblad. Låt såsen puttra under lock, minst 40 minuter. Rör om då och då. Krydda med färsk basilika och smaka av med salt och peppar. Ta bort lagerbladet.
  5. Värm mjölken.
  6. Smält smöret i en stor kastrull och rör ner mjölet. Späd med varm mjölk, lite i taget. Rör såsen slät mellan varje omgång mjölk.
  7. Låt såsen koka under omrörning, cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.
  8. Ta kastrullen från plattan och rör ner mozzarellaost och parmesanost. Rör om tills den smälter.
  9. Varva lasagneplattor med köttfärsröra och ostsås i en smord ugnsfast form, cirka 25x35 cm. Avsluta med ostsås. Låt gärna formen stå 15 minuter innan den tillagas i ugnen, så att lasagneplattorna mjuknar av vätskan.
  10. Sätt in formen i nedre delen av ugnen, cirka 25 minuter. Garnera med delade cocktailtomater och basilika.