Klassisk kräftsoppa

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
- 1 kg kräftor
- 1 morot
- 50 g rotselleri
- 1 gul lök
- rapsolja
- 3 msk tomatpuré
- 2 tsk paprikapulver
- 1/2 krm kajennpeppar
- 1 lagerblad
- 3 dl torrt vitt vin
- 1 l vatten
- 2 msk fiskfond
- salt
- 3 dl vispgrädde
- 4 cl konjak
- 2 cl madeira
- hackad dill
Så här gör du
- Skala kräftorna och ställ kräftstjärtarna i kylen.
- Skala rotfrukter och lök och skär i bitar.
- Fräs skal, rotfrukter och lök några minuter i rapsolja i en gryta. Blanda i tomatpuré och kryddor. Fortsätt fräsa under omrörning en liten stund.
- Tillsätt vin, vatten och fond. Koka under lock cirka 20 minuter. Ta från värmen och låt vila 10–15 minuter. Sila ifrån skalen, pressa ur vätskan.
- Häll fonden i en kastrull. Koka ihop utan lock så att fonden reduceras till cirka 8 dl. Smaka av fonden med salt.
- Tillsätt grädden. Fortsätt koka under lock cirka 15 minuter. Tillsätt konjak och madeira och smaka av med salt.
- Fördela de rensade kräftstjärtarna i djupa tallrikar. Häll på soppan och strö över lite hackad dill.

Du kanske även gillar
Populära recept