Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gräddkola – klassiskt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 89 st har redan röstat

En god, klassisk gräddkola som passar perfekt till julmyset. Lite hård på ytan, men kolan mjuknar så snart den landar i munnen. Vill du ha hårdare kola, kokar du smeten lite längre och tvärtom om du gillar den mjukare. Använd dig av kulprovet!

Läs också: Gör egen knäck – här är vårt bästa recept

Ingredienser

50 kolor

  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

Så här gör du

  1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Låt koka på svag värme tills smeten når en temperatur på 123 grader, det tar cirka 15-20 min, rör om då och då under tiden. Har du inte någon digital kökstermometer kan du använda dig av kulprovet. Häll lite kola i ett glas med kallt vatten och forma smeten till en kula. När kulan fått lagom konsistens är kolan klar. Kontistensen på kolan ska vara riktigt tjock och simmig när kolan börjar bli färdig.
  2. Stjälp upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper.

  3. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.
2 kommentarer om "Gräddkola – klassiskt recept"
  • jonnie nilsson
    jonnie nilsson

    Det receptet har jag redan. Fast som 100, 3×3, 2.
    Lätt att komma ihåg. Man kan kan blanda i lite skållad, skalad å hackad mandel å får då nötkola. Super gott.

Du kanske även gillar