Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassisk gotlandslimpa med sirap

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • 7 ½ dl vatten
  • ½ msk ättika
  • ½ msk salt
  • 7 dl rågsikt
  • ½ påse malda brödkryddor
  • 1 dl vatten, 37 grader
  • 50 g jäst
  • ½ dl mörk brödsirap
  • 6 ½ dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Koka upp vatten, ättika och salt.
  2. Lägg rågsikten i en degblandare. Häll på det heta vattnet och blanda ihop till en kladdig deg. Blanda i brödkryddorna och vattnet. Låt svalna i 15-20 minuter.
  3. Smula i jästen och blanda i sirapen. Blanda i lite i taget av vetemjölet lite i taget. Låt degen jäsa i 2 timmar.
  4. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och forma till en rund bulle. Degen är ganska kladdig så man får forma brödet försiktigt. Flytta över på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
  5. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  6. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i cirka 1 timme, lägg över aluminiumfolie när det är cirka 15 minuter kvar. Låt brödet svalna på ett galler.