Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassisk coq au vin med vitlöksfrästa haricots verts

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 125 g rökt sidfläsk
  • 1 styckad tupp (ca 1500-2000 g) eller kyckling
  • salt och peppar
  • 1/2 dl cognac
  • 1 flaska ungt, fylligt rödvin (ex chianti, bejaoulais)
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 1 selleristjälk
  • 3 morötter
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 4-5 kvistar timjan
  • 1 lagerblad
  • 3-4 dl kraftig kycklingbuljong
  • 3-4 dl oxbuljong
  • 12-14 steklökar
  • salt och peppar
  • 225 g små champinjoner
  • 25 g smör
  • 200 g haricot verts som steks med 2 stora vitlöksklyftor och 2 msk smör, salt

Så här gör du

  1. Tärna sidfläsket och stek det i smör. Ta upp sidfläsket och lägg åt sidan. Bryn den styckade tuppen i stekfettet, krydda med salt och peppar. Lyft ur tuppen.
  2. Bryn skalad steklök i smör tillsammans med hackad selleri, morot och vitlök. Tillsätt sidfläsk och tupp, lägg på ett lock och låt steka på svag värme ca 10 minuter. Tag av locket och häll på cognac (ha ej fläkten på). Flambera under tiden som du skakar på kastrullen, passa dig för lågorna. Häll på vin och låt koka upp.
  3. Tillsätt tomatpuré, timjan samt lagerblad. Salta och peppra. Slå på buljong tills allt i grytan precis täcks. Låt småkoka under lock i ca 1 timma eller tills tuppen är helt mör. Förbered under tiden svampen.
  4. Stek svampen, hel eller kvartad beroende på storlek, i en torr panna tills de börjar knäppa lite i pannan. Tillsätt smör och stek vidare tills de är gyllenbruna. Ställ svampen åt sidan.
  5. Ta upp tupp-delarna och lägg åt sidan under tiden du fortsätter koka ner grytan utan lock tills det är ca 5 dl vätska kvar.
  6. Mosa sedan samman vetemjöl och smör och vispa ner detta i den sjudande såsen. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknat så pass att de bara lätt täcker en sked när du sticker ner den i såsen och sedan lyfter upp den.
  7. Stek haricot verts tillsammans med två stycken fint hackade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar. Lägg i tuppen tillsammans med svampen och servera med vitlöksfrästa haricot verts.