Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kladdtårta med kolasås

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion

Chokladkakan

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 50 g mörk choklad

Kolasås

  • 1 dl brunt farinsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk äkta vaniljpulver

Tårtan

  • Chokladkakan
  • Kolasåsen
  • 2 dl vispgrädde
  • 500 g färska jordgubbar, rosenblad

Så här gör du

  1. Chokladkakan: Smält smöret och hacka chokladen. Lägg i chokladen och smör i en kastrull och smällt de tillsammans på mellanvärme. Vispa äggen och sockret tills det är vitt och fluffigt. Vispa sedan i sirapen. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan (sikta gärna ned dem för att slippa klumpar) tillsammans med det smälta smöret/chokladen och socker- och äggblandningen. Bred ut smeten i en form, gärna med löstagbar kant. Glöm inte att smöra och hälla lite mannagryn/ströbröd i formen. Grädda i ugnen på 200 grader i 16 minuter. Låt kakan bli ordentligt sval.
  2. Kolasåsen: Blanda farinsocker, sirap, grädde och vanilj i en kastrull och koka upp. Koka på låg-medelvärme i 10 minuter och låt sedan svalna av helt.
  3. Bred på kolasåsen när den svalnat på kakan. Det är viktigt att båda är kalla för annars flyter hela kakan iväg när man breder över grädden. Vispa grädden ganska hårt och bred den sedan över kolasåsen. Skiva eller halvera jordgubbar över ( eller den frukten/ bär som är för säsongen. Servera direkt.