Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kladdkaksrutor med mandelkrokant

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

15 rutor
  • 125 g smör
  • 100 g mörk chokladkaka, eller med favoritsmak, t ex pistasch, mint, apelsin
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 1/4 dl socker

Mandelkrokant

  • 1 1/2 dl mandel (eller annan nöt)
  • 1/2 dl strösocker eller rörsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Smält chokladen i vattenbad eller micro. Blanda med smöret. (Har du bråttom går det lika bra att hacka chokladen fint och röra ner den i det varma smöret. Rör om och låt chokladen smälta.)
  3. Blanda ner övriga ingredienser och rör samman till en fin jämn smet.
  4. Smöra och bröa en liten långpanna (cirka 20x30 centimeter) eller en rund form cirka 20-22 centimeter i diameter.
  5. Häll i smeten och grädda i 18-20 minuter. Låt kakan stå några timmar före servering.
  6. Skär upp kakan i rutor eller i trekanter beroende på bakformen. Klicka på lite grädde. Bryt en bit mandelkrokant (se recept) och lägg den på grädden, tryck till. (Alternativt hacka mandelkrokanten och strö över grädden.)
  7. Rosta den hackade sötmandeln försiktigt på medelvärme i en torr stekpanna.
  8. Strö därefter över sockret och rör flitigt medan det smälter. Akta så att det inte bränns vid.
  9. Stjälp upp de kanderade mandlarna på ett bakplåtspapper i ett tunnt lager. Bryt i mindre fyrkanter med hjälp av två gafflar.