Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kladdkaka med mintpäron

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 bitar
  • 2 st päron
  • 1500 g vatten (1 1/2 L)
  • 1 st vaniljstång
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 2 remsor citronskal + halv pressad citron
  • 150 g osaltat smör
  • 230 g strösocker (2 1/2 dl)
  • 70 g kakao (1 ½ dl)
  • 3 g salt (½ tsk)
  • 3 g vaniljsocker (1 tsk)
  • 110 g ägg (2)
  • 60 g vetemjöl (1 dl)
  • mintchoklad

Så här gör du

  1. Pocherade päron: Tillsätt 1½ liter vatten till en stor kastrull och tillsätt strösocker. Dela vaniljstången i mitten, skrapa ur fröna och tillsätt frön, vaniljstång, citronsaft och citronskalet till kastrullen. Rör runt på svag värme till sockret löses upp och låt det sedan koka upp. Låt koka i 10 minuter. Skala päronen men lämna kvar stjälkarna och ställ päronen i sockerlagen. Låt sjuda i 15-20 minuter eller tills päronen är mjuka när du sticker i dem med en baksticka. Dra av kastrullen från värmen och låt päronen stå kvar i sockerlagen en stund, ta ut och låt svalna.
  2. Brownie: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj kanterna på en springform och lägg bakplåtspapper i botten. Smält smöret på låg värme i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och blanda runt. Tillsätt försiktigt 1 ägg i taget med en slickepott, blanda med slickepott tills varje ägg har arbetats in, sist vänder du ner vetemjölet. Fördela smeten jämnt i formen, skär päronen i mindre skivor och trycker ner i smeten i formen och toppa med bitar av mintchoklad. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna. Servera med glass eller lättvispad grädde.