Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kladdkaka med lakritskola

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 2 dl vetemjöl

Lakritskolaglasyr:

  • 100 g smör
  • ¾ dl strösocker
  • ¾ dl ljus sirap
  • ¾ dl vispgrädde
  • 1 ½ msk kakao
  • ¾ msk lakritsgranulat
  • svart hushållsfärg

Till servering:

  • ½ citron, finrivet skal

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en springform, 22–24 centimeter i diameter. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Rör i det smälta smöret. Blanda i de torra ingredienserna.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i 16–18 minuter. Ta ut kakan och låt den kallna helt.
  4. Glasyr: Skär upp smöret i bitar och smält det i en kastrull tillsätt socker, sirap, grädde, kakao och lakritsgranulat. Rör ihop allt och koka till mjukt kulprov, cirka 121–122 grader. Rör ett par gånger i botten med en träslev så att det inte bränns. Tillsätt svart hushållsfärg. Låt glasyren svalna något.
  5. Häll glasyren över kladdkakan och låt den svalna helt. Riv citronskal över precis före servering.